In Nieuws, Techno

 

Tezza moet toch al Open Source zijn?!

Tezza is een Common Ground-product en is volledig gebouwd door Contezza. In tegenstelling tot andere Common Ground-initiatieven is Tezza niet gefinancierd door gemeenten. Dit betekent dat Contezza veel tijd, energie en eigen middelen heeft geïnvesteerd voor de realisatie ervan. Dat is ook de reden geweest om Tezza niet meteen Open Source beschikbaar te stellen, maar onder een zogenaamd ‘Business Source License’ (BSL). Het idee achter BSL is dat wanneer de investering (gedeeltelijk) is terugverdiend, het gelicentieerde wel Open Source wordt gemaakt.

Tezza anno nu

Bij de start van de bouw van Tezza bestond de development- en consultancytak van Contezza uit 4 medewerkers. Inmiddels telt deze afdeling 12 medewerkers die dagelijks bezig zijn met implementaties, adviestrajecten rondom Common Ground en doorontwikkeling van Tezza. Ondanks dat we zelf veel blijven investeren zetten we nu al de stap naar Open Source. Dit is mede te danken aan de groeiende belangstelling, het toenemende aantal klanten en omdat we volledig geloven in Common Ground. Ook de markt vraagt erom en het succes van producten zoals bijvoorbeeld ‘Open Zaak’ en ‘Objecten’ hebben ons doen inzien dat langer wachten echt niet nodig is.

What’s next?

We ontwikkelen nu volledig op GitLab. Ook maken we de transitie om alles rondom Tezza te publiceren in GitHub. Om dit netjes en gestructureerd te doen hebben we in de Tezza-roadmap een aantal stappen opgenomen, die we in sprints gaan oppakken. We verwachten de volledige transitie in 4 fases te realiseren:

  • Fase 1: zorgen dat via een eenvoudig proces toegang verleend kan worden tot de source code.
  • Fase 2: zorgen dat de Docker-images (het resultaat van het product) publiekelijk beschikbaar zijn.
  • Fase 3: zorgen dat de documentatie uitgebreid wordt, zodat anderen dit makkelijk kunnen gebruiken.
  • Fase 4: zorgen dat de code beschikbaar wordt gemaakt op GitHub.

Wat vragen we van de community?

Doe er je voordeel mee en deel deze informatie zoveel mogelijk met anderen. Laten we er samen voor zorgen dat Tezza op de landelijke kaart komt van succesvolle Common Ground-initiatieven, zodat meer organisaties weten dat ze dit kunnen gebruiken.

Wil je meer weten over Tezza of heb je behoefte aan een demo? Neem dan contact met ons op!

 

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search