In Overstappen op Alfresco, Techno

Alfresco DevCon 2018

Alfresco heeft gekozen voor Amazon AWS als partner om de reden dat ze over een enorme hoeveelheid aan tooling beschikken om applicaties in te faciliteren of te onderhouden.

Tijdens de Alfresco DevCon2018 is dat wel duidelijk aan bod gekomen tijdens de presentaties waarin een volledige Alfresco omgeving met meerdere servers, databases en Load Balancers uit te rollen in ruim 30 minuten.

Belangrijk onderdeel om zo snel een omgeving uit te rollen is het gebruik van CloudFormation. Met CloudFormation is het mogelijk om de volledige infrastructuur van een Amazon Virtual Privat Cloud vast te leggen als code.

Voordeel is dat dit ook herhaaldelijk getest kan worden en met versie beheer gewerkt kan worden. Aan het eind van het opzetten van een omgeving met CloudFormation kunnen zelfs Lambda scripts worden gestart en/of Deployment tools als Ansible of Chef worden gebruikt om daarna het beheer en toekomstige wijzigingen te blijven uitrollen en vastleggen als code in bijvoorbeeld GitLab of SVN.

Alfresco beschikt inmiddels al over een CloudFormation Quickstart, welke ook naar eigen behoefte aangepast kan worden met varianten op Development, Test, QA en Productie.
Iedere variant kan beschikken over een eigen infrastructuur en herhaaldelijk gebruikt worden met technieken als EC2 instances (virtual machines) of ECS (docker container services).

Alsof dat nog niet genoeg is kan dit worden uitgebreid met Auto Scaling waarmee je op basis van eigen parameters de infrastructuur kan laten groeien of inkrimpen naarmate er piekmomenten zijn.

img_0161

Wat echter door een groot publiek al tijden als minder prettig wordt ervaren is de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden in het Dashboard. Het is fijn om alles ter beschikking te hebben, maar het kan ook overweldigend zijn om zoveel functionaliteit aan te bieden op een pagina. Om die reden is Amazon sinds de laatste twee jaar bezig met het verder ontwikkelen van een Service Catalog.
Zoals in een ITSM organisatie gewoon is, kun je werken met een Service Catalogus waarin je een subset aan functionaliteit of producten aanbiedt aan gebruikers van Amazon in de organisatie.

De Amazon supermarket biedt al duizenden AMI images aan waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook wil je binnen je organisatie niet een te grote diversiteit aan besturingssystemen en misschien alleen maar CentOS of Ubuntu aanbieden. Gebruikers hoeven niet eens rechten te hebben op het aanmaken van images, load balancers of andere functionaliteit. Zij willen alleen maar een omgeving hebben en niet belast worden met ingewikkelde randverschijnselen. Een Amazon Cloud specialist kan zorgen dat de Service Catalog alleen maar Images of Applicaties biedt die met CloudFormation scripts op de achtergrond worden opgezet en de gebruiker aan het eind een notificatie in de vorm van bijvoorbeeld mail krijgt dat de omgeving klaar staat voor gebruik.

De verschillende producten kunnen worden verzameld in Portfolios en worden toegewezen aan gebruikers. Op deze manier kun je ook de kosten in de hand houden door de Portfolios te bewaken of te beperken in de hoeveelheid die daarin aangemaakt kunnen worden. Bij voorbeeld voor ieder project binnen de organisatie wordt een Portfolio aangemaakt die vervolgens standaard aanbiedt om 4 EC2 images en 1 Load Balancer aan te maken.

Binnen de Service Catalog kunnen ook notificaties en rapportages (automatisch) worden opgesteld en worden gemaild naar de eigenaren van de Portfolios. Hierdoor kan de gebruiker in de organisatie veel sneller handelen en hoeven dus niet te wachten op de reactie van een beheerder en hoeft een beheerder ook niet telkens opnieuw een omgeving met de hand aan te maken.

Kortom een krachtige en flexibele combinatie om Alfresco ACS en APS te combineren met Amazon AWS, ongeacht het feit of je met virtual machines of Docker containers wilt werken.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem gerust contact met ons op.

    Ja, houd mij op de hoogte van nieuws en diensten van Contezza

    Recent Posts

    Start typing and press Enter to search