In Overstappen op Alfresco, Techno

Het ontwikkelen van microservice architectuur

Alfresco Devcon 2018 stond in het kader van (micro)services architectuur. Een architectuur die gericht is op het bouwen van onafhankelijk te installeren services. Waarbij elke service een eigen taak heeft. Alfresco ziet deze transitie van een monoliet naar een service architectuur als een noodzaak om te kunnen voldoen aan de steeds grotere vraag van beschikbaarheid, stabiliteit en de hoeveelheid content organisaties bezitten.

Bij het ontwikkelen van en microservice architectuur zijn er genoeg opties waaruit men kunt kiezen. Alfresco kiest voor een (message) broker architectuur. Met deze architectuur gaat men uit van een centrale broker server waarbij alle individuele services zijn gekoppeld. Zoals content service, process service, transform service, forms service, etc.. Deze services sturen berichten naar de broker, die vervolgens weet welke andere services beschikbaar zijn om deze berichten door te sturen. Op deze manier hoeven de services geen informatie over de andere services bij te houden. In plaats daarvan vertrouwen ze op de broker om voor alle berichten te zorgen en kunnen ze geïsoleerd worden. De services zijn event-driven en communiceren met elkaar via een publish / subscribe model. Dit zorgt voor een goede ontkoppeling van de services onderling. Een broker kan ook berichten opslaan als de ontvangende partij niet werkt, zodat afzenders en ontvangers niet op hetzelfde moment beschikbaar hoeven te zijn. Daarnaast zorgt Alfresco wel voor 1 unieke interface (API / Event gateway) om deze verschillende services te raadplegen. Technieken en frameworks die onder andere worden onderzocht zijn Spring Cloud Stream en Apache Kafka.

De transitie van een monoliet naar een service architectuur gaat niet over één nacht ijs, maar ergens in dit jaar zouden we de eerste veranderingen kunnen zien.

  • Rick de Rooij
    Rick de Rooij Digital Transformation Consultant
Recent Posts

Start typing and press Enter to search